Négykerekű klasszikusok egy autórajongó szemével!

Dominik & Cars

Dominik & Cars

40 éves A szupercsapat! - ilyen autókkal jártak a szereplők

2023. február 20. - Kalash Dominik

A Szupercsapat című sorozat idén lett 40 éves. Az öt évadot megélt széria nem csak akcióban és humorban, de menő autókban is bővelkedett.

kepernyofoto_2023-02-13_15_19_01.png

Az öt évadot megélt Szupercsapat nem csak az Egyesült Államokban, de kishazánkban is egy igen népszerű televíziós sorozat volt, ráadásul alig pár hete volt pontosan 40 éve, hogy képernyőkre került. A négy szerencselovag kalandjait bemutató sorozat egyike volt a ’80-as évek legendás televíziós alkotásainak, és ahogyan azt abból az időből már megszokhattuk, itt is sem maradhatott ki a történetből egy a sorozat egyik védjegyének számító ikonikus jármű, amely a Szupercsapat esetében egy furgon volt.

collage3_2.jpg

Rosszfiú furgonja sok slamasztikából mentette ki a csapatot

Mivel a fiúk hétköznapjaihoz hozzátartozik, hogy Amerika különböző államaiban segítenek a bajbajutottakon, miközben ott lohol a nyomukban a hadsereg, a sorozat készítőinek egy olyan járművet kellett találnia, amely egyszerre alkalmas több fő szállítására, szükség esetén mozgó bázisként is használható, illetve megjelenését tekintve passzol is a volán mögött ülő B.A Baracus, vagyis a magyar fordításban Rosszfiú névre hallgató, korántsem hétköznapi karakterhez, akit Mr. T alakított. A sorozat mögött álló Universal Studio autók ügyében már többször is együtt működött a General Motors-szal az olyan sikersorozatoknál, mint például a The Fall Guy vagy a Knight Rider, kézenfekvő volt a megoldás. A készítők az 1983-as GMC Vandura mellett tették le a voksukat, amelyet aztán sorozat képére formáltak.

kepernyofoto_2023-02-13_15_22_24.png

A sorozat GMC-je még ma is az egyik legkönnyebben beazonosítható tévés jármű

Habár sorozat 5 éve alatt a furgon kinézete, illetve funkciói nem változtak különösebb mértékben, mivel azonban mégis csak egy televíziós sorozatról van szó, a kulisszák mögött több dublőre is volt a sztárfurgonnak, így az epizódokat figyelmesen visszanézve több filmes turpisságot is felfedezhetünk. A furgonnal kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit mindig is az volt, hogy teljesen fekete színű. A valóságban viszont a furgon oldalán átlósan végigfutó piros csík feletti rész metálszürke és csak az alatta lévő rész kapott fekete festést. A tető legvégén egy az oldalsó piros festéssel megegyező színű légelterelő került, így tökéletesen passzolnak a képbe az ugyancsak pirosra festett, turbina stílusú felnik.

kepernyofoto_2023-02-13_15_25_48.png

Agresszív, markáns megjelenés - tökéletesen passzol Rosszfiú karakteréhez

Elöl egy fekete színű ütközővel egészítették ki a készítők a GMC-t. Alulra és középre ködlámpák kerültek, a szélvédő felett pedig egy spoiler és négy reflektor kapott helyet. Hogy a furgon még agresszívebb megjelenést kapjon, a sárvédőket kiszélesítették, a kipufogóvégek pedig két oldalt bújnak ki az GMC alól.

elso_evad.png

A második évadtól a GMC-ről eltűnt a márkajelzés, meg nem erősített források szerint jogi okokból kifolyólag

Az első évadban a piros GMC márkajelzés még látványosan jelen volt a hűtőrácson és a bal hátsó ajtón. A második évad elejétől viszont ezeket kitakarták, ennek ellenére a General Motors folyamatosan szolgáltatta az autókat a sorozathoz, illetve minden epizód végén, a stáblistán is feltűnik a General Motors-nak címzett köszönetnyilvánítás.

kepernyofoto_2023-02-13_15_46_32.png

Papíron nem különösebben volt egy erőgép, de még így is sok autós üldözést látott

Mivel a Szupercsapat alapvetően nem egy autófokuszú sorozat, az epizódok során sosem firtatták a furgon technikai adatait. Ettől függetlenül a sorozatban látott Vandura-k a kisblokkos, 350-es Chevy motort kapták, amely 5700 köbcentis V8-as konfigurációban érkezett. A maga 2290 kilós tömegével és a 163 lóerős, illetve 373 Nm-es teljesítményével nem volt egy különösebb erőgép, de mivel mégis csak egy televíziós sorozatról van szó, ez tulajdonképpen mindegy is.

orara.png

A veszélyesebb jelenetekben használt példányok nem kaptak ködlámpákat

A források szerint hét GMC-t használtak a készítők a sorozat öt éve alatt, a részleteket tekintve viszont ezek nem mindig voltak teljesen konzisztensek. Az egyenletlen földutakon forgatott jeleneteknél a későbbi epizódokban például egy olyan GMC-t használtak, amelynek alulról hiányoznak a ködlámpái. Nagy valószínűséggel ennek az lehet az oka, hogy a hepehupás utakon nagy sebességgel haladva rendszeresen letörhettek a ködlámpák, így a későbbi epizódokban már tudatosan elhagyták őket az ilyen jeleneteknél. 

43v3.png

Szépfiú a nem létező napfénytetőn keresztül mászik be az utastérbe

Ugyancsak feltűnő volt, mikor a harmadik évad egyik epizódjában Szépfiú, egészen pontosan a dublőre, egy épület tetejéről a furgonra ugrik. A felvételt alaposan megnézve látszik, hogy a furgon tetejének fényezése hiányos, ami viszont még ennél is szembetűnőbb, hogy a GMC-ről hiányzik a napfénytető. A következő jelenetben viszont, amit már a stúdióban vettek fel, Szépfiú a napfénytetőn keresztül mászik be az utastérbe.

dzc.png

Akcióban a kaszkadőrfurgon, ami valójában egy régebbi Chevy

Habár nem olyan gyakran, mint a Knight Rider-ben vagy a Hazárd Megye Lordjaiban, de itt is voltak időnként ugratós vagy éppen felborulásos jelenetek. Az ilyen esetekben egy a sztárfurgonnal megegyező színűre festett, 1978-as Chevy Van-t használtak fel. Ezt az autót a kerek fényszóróiról, a dísztárcsákról és a bukókeretről ismerhetjük fel.

zhjj.png

A GMC helyett egy '69-es Ford landolt a vízben

Amikor pedig a történet szerint a furgon a vízbe zuhan, egy 1969-es Ford Econoline-t használtak a készítők. Aztán egy későbbi jelenetben, mikor a hadsereg emberei kihalásszák a vízből az Econoline-t és kinyitják az ajtaját, még az is látszik, hogy furgon eredetileg fehér színű volt.

_dominik_cars.png

A nagyapám fotója a sorozat egyik eredeti furgonjáról

(Universal Studio, Los Angeles - 1992)

Az öt évad leforgása alatt az elmondások szerint négy GMC-t totálkárosra törtek, így csupán három eredeti példány maradt meg a sorozat végére, viszont még ebből a háromból is csak az egyik furgonnak ismert a holléte. A sorozat 1987-es fináléját követően ez a példány a Universal Studio-ba került és évekig alig mozdult. Ezt a példányt pont sikerült a nagyapámnak lencsevégre kapnia, mikor 1992-ben Los Angeles-ben járt. Évekkel később, ugyanezt a példányt az angliai Cars Of The Stars Motor Museum vette meg és azóta is ott várja a látogatókat. 

kepernyofoto_2023-02-13_17_05_05.png

A 2010-es mozifilmben is megjelenik egy hasonló furgon...

A Szupercsapat 2010-ben megjelent mozifeldolgozásában is feltűnik a film elején egy hasonló furgon, ott viszont nem egy ’83-as GMC Vandura-t használtak a készítők, hanem egy 1994-es Chevy Van-t. 

kepernyofoto_2023-02-13_17_07_24.png

...de már az első 15 percben kilapítják...

A film elején viszont Murdock egy helikopterrel véletlenül lelöki a klímát egy kórház tetejéről és bezúzza a pont alatta parkoló furgont, így a film hátralévő részében az már nem szerepel többet.

kepernyofoto_2023-02-13_17_13_07.png

1980-as Cadillac Sedan DeVille Stretched Limo, a '80-as évek Amerikájának egy kulturális látlelete

Habár a sorozatban látott járművek közül a furgonnak jutott a legnagyobb szerep, az öt évad leforgása alatt viszont megannyi érdekes autót láthattunk még. Cadillac-ekből például rengeteg tűnik fel, még az autós üldözések során gyakran szerepelnek a különböző Fleetwood, DeVille és Seville modellek.

kepernyofoto_2023-02-13_17_14_10.png

1981-es Renault 5-ös, ami Amerikában "Le Car"

Az első évad, szám szerint tizedik., Nyugati-parti kiruccanás című epizódjában a csapat tiszteletbeli tagjaként befogadott Amy egy vadonatúj Renault 5-ös, vagy ahogyan az amerikai piacon forgalmazták, Renault Le Car-ral jelenik meg.

kepernyofoto_2023-02-13_17_17_32.png

Páncélozott Renault 5-ös... ilyen is csak Amerikában lehetséges... :)

Mivel azonban meg kell óvni az ellenségtől egy dinnyeszállítmányt, Rosszfiú páncélautóvá alakítja a kis Renault-t, de persze előtte még megígéri Amy-nek, hogy nagyon fog rá vigyázni és olyan lesz, mint új korában. Hát, majdnem.

kepernyofelvetel_2023-02-10_16_03_57-0001.png

1981-es Excalibur Series IV Phaeton - Chevy motorral szerelt Mercedes SSK replika

A negyedik évad 5. epizódjának elején Szépfiú nagy büszkeséggel gördül be egy 1928-as Mercedes SSK replikával, amely valójában egy 1981-es Excalibur Series IV Phaeton.

kepernyofelvetel_2023-02-10_16_06_36-0001.png

Természetesen a golyónyomok nem igaziak, csupán a jelenet komikumát szolgálják

Mivel azonban Murdock jóvoltából a csatamezőn köt ki Szépfiú szemefénye, az autó már nem szerepel a későbbi epizódokban.

kepernyofoto_2023-02-13_17_24_57.png

Szépfiú C4-es Corvette-je, az ikonikus festéssel

A második évad 7. epizódjától kezdve pedig, egészen a sorozat végéig, Szépfiú egy C4-es Corvette-et használ elsődleges autóként, amelynek legkülönlegesebb ismertetőjegye a körbefutó piros csíkozás, amely tökéletesen passzol a furgonon látott díszítéshez.

kepernyofoto_2023-02-13_17_24_11.png

Ha csak egyetlen fotóval kellene bemutatni, milyen volt egy amerikai Playboy 1984-ben...

A források szerint Szépfiú Corvette-je nem volt a stúdió bírtokában, hanem csak bérelték. A piros csíkozás pedig nem festék volt, hanem fólia, így azt minden forgatás végén leszedték a technikusok és az eredeti, hófehér formájában juttatták vissza a Corvette-et a tényleges tulajdonosához.

kepernyofoto_2023-02-13_17_30_05.png

Amerikai tévéújság 1984-ből

A Szupercsapat 1983. január 23-án, vagyis 40 évvel ezelőtt jelent meg az amerikai tévéképernyőkön legelső alkalommal és öt évadon keresztül vetítették. Hazánkban is igen népszerű sorozat. Jelen sorok írójának valamikor a ’90-es évek második felében volt hozzá szerencséje legelőször és akárcsak a Hazárd Megye Lordjai, a Magnum vagy a Knight Rider esetében, a Szupercsapat epizódjait is nagy lelkesedéssel vettük fel a jó öreg VHS-kazettákra. A Szupercsapat még 40 év távlatából is egy remek sorozat és remekül visszaadja a ’80-as évek amerikai életérzését. A négy főszereplő játéka és a közöttük lévő kémia zseniális, igazi családi szórakozást nyújt.

süti beállítások módosítása