Négykerekű klasszikusok egy autórajongó szemével!

Dominik & Cars

Dominik & Cars

BMW E38 - Ilyen autó nem lesz többé

2023. május 02. - Kalash Dominik

A harmadik generációs 7-es széria nem csak a valaha volt egyik legszebb BMW, hanem egyben a bajor márka eredeti alapértékeinek mintaképe is.

bmw_7-series_1994_wallpapers_2.jpg

A luxusautók világában a ’90-es éveket mindig is egyfajta aranykorként emlegettük. Abban az időben ugyanis a luxus még a kényelemről, a minőségről és az időtállóságról szólt, nem pedig az öncélú innovációkról. Akkoriban már az autók is kellően fejlettek, kényelmesek és biztonságosak voltak, de mégsem kellett hozzájuk okostelefonos applikáció. Tisztán és őszintén adták át vezetés élményét, méghozzá anélkül, hogy bármilyen virtuális asszisztens is közbeszólt volna az idilli pillanatokban. Tankönyvbe illő példája ennek az időnek a harmadik generációs 7-es BMW, ami nem csak talán a valaha volt legszebb BMW, de egyben a márka eredeti alapértékeinek megtestesítője is. Na de hogyan is kezdődött a története?

photos_bmw_7_series_1977_1.jpg

Az első 7-es nem tudta egyből letaszítani a trónról az S-osztályt

A ’70-es és a korai ’80-as években a BMW még messze nem azt jelentette, amit napjainkban. Mind modellkínálatban, mind pedig a Mercedes által addig uralt luxuskategórián belül komoly lemaradásban volt a ma ismeretes hírnevéhez képest. Az 1977-ben bemutatott legelső 7-es széria volt a márka első törekvése a luxuskategóriába való bejutásra, és habár remek autó volt, a Mercedes S-osztályának árnyékában mégsem volt képes meggyőzni sem a publikumot, sem pedig az autósszakmát úgy, ahogyan azt a BMW-nél elvárták.

images_bmw_7-series_1986_2.jpg

Az E32-es tette hivatalosan is luxusmárkává a BMW-t

A bajor márka továbbra sem hagyott fel nagyratörő terveivel, így a ’80-as évek második felére előrukkolt az E32-es kódjelű második generációs 7-es szériával, amely számtalan technológiai és biztonsági újításai miatt nem csak megpecsételte a BMW méltó helyét a luxuskategóriában, de még a Mercedes mérnökeit is visszazavarta a már készülőben lévő bálna S-osztály tervezőasztalához, ugyanis az új 7-es V12-esére még ők sem voltak felkészülve.

kepernyofoto_2023-04-24_11_09_03.png

Álruhás E38 prototípus

Miután az E32-essel sikeresen megszilárdította a pozícióját a BMW, két évvel annak debütálása után, 1988-ban bele is kezdett a ’90-es évek 7-esének fejlesztésébe. A különböző koncepciókat követően 1991. februárjában, 36 hónappal a premiert megelőzően, a vezetőség jóvá hagyta a végleges formatervet, majd kezdetét vehette a tesztelési fázis. Ez idő alatt, a közutakra kivitt prototípusokat E32-esknek álcázta a BMW, hogy még véletlenül se lásson napvilágot idő előtt az E38-as kódnév alatt futó új 7-es.

bmw_7-series_1994_photos_1.jpg

Az E38-as formaterve egyszerű, mégis időtlen

Miután a mérnökök elvégezték az utolsó simításokat, a BMW egy sajtóközlemény formájában tárta a nagyközönség elé az új 7-est, 1994. februárjában, a siker pedig borítékolható volt. Az új 7-es az addig látott legkorszerűbb és legkifinomultabb BMW volt mind formatervben, mind pedig technikában. A vonalvezetése letisztult és sallangmentes. Habár méreteit tekintve megnőtt az elődjéhez képest, a kifinomultabb arányoknak köszönhetően mégis könnyedebbnek és kecsesebbnek tűnik. Az üvegbúrák mögé bújtatott fényszórók nagyon sokat dobnak az összhatáson, egyúttal némi agresszív kisugárzást is kölcsönöznek az autónak.

kepernyofoto_2022-07-09_14_01_24_1.png

A kifinomultabb arányoknak köszönhetően sokkal kecsesebb lett, mint az elődje

A farrész ugyancsak teljesen újra lett gondolva. A korábban BMW-s védjegynek számító L-alakú hátsólámpák itt már nem köszönnek vissza, azzal együtt a felfelé kunkorodó csomagtartó-perem továbbra is jelen van. Az alap mellett és a megnyújtott tengelytávú kivitel mellett egy L-es jelölésű teljes értékű limuzin formájában is rendelhető volt az új 7-es.

kepernyofoto_2023-04-24_11_29_32.png

A klasszikus BMW-k bőrülései egy külön szint

Az utastér ugyancsak fejedelmi, mind technikában, mind pedig anyaghasználatban. Aki ült már régi BMW-ben, az jól tudja, mennyire más volt bennük a bőrülés a maiakhoz képest. Az összeszerelési minőség elsőrangú, a mindenen körbefutó faberakás pedig csak hab a tortán.

bmw_7-series_1998_images_1.jpg

Minden, amire érdemben szükség van, az itt megtalálható

A műszerfal kialakítása klasszikusan BMW-s, a középkonzol itt is a sofőr felé ível. A gombok és kapcsolók elrendezése intuitív és alaposan átgondolt, a középkonzolt gyönyörűen feloszlik a rádió, a fedélzeti számítógép és a klíma kezelőszervei között. A műszeregység klasszikus BMW-hez híven nagy és jól olvasható, a kormánykerék pedig itt már multifunkciós formában is rendelhető volt.

kepernyofoto_2023-04-24_11_34_20.png

A GPS-alapú navigációs rendszer példátlan volt Európában

A felszereltségi listát a végtelenségig taglalhatnánk, ugyanis, minden, amit a technika 1994-ben tudott, az rendelhető volt az autóba. Mindezek közül talán az egyik legnagyobb újítás a műholdas navigációs rendszert és az analóg televíziós adást is támogató központi képernyő volt, amely a maga idejében páratlannak számított az európai autók között.

images_bmw_7-series_1998_6.jpg

Long-kivitelű 7-esben ismeretlen fogalom a szűkösség

7-es BMW-ről lévén szó, a kényelmet felesleges lenne hosszasan ragozni. A még az alapmodellnél is 7 centi híján 3 méteres tengelytáv miatt garantált a bőséges lábtér. A magasabban szerelt modellek memóriás, 14 irányban állítható ülésekkel is rendelhetők voltak, valamint a kormánykerék pozíciója is széles skálán konfigurálható.

photos_bmw_7_series_1998_1.jpg

Magabiztos suhanás, némi sportos ruganyossággal fűszerezve

A menetkomfort lenyűgöző mérnöki teljesítményről tesz tanúbizonylatot. A felfüggesztés rendkívül kifinomult és az elődmodellhez képest az úthibákat is jobban elnyeli. BMW-hez híven a sportos hangulat itt is adott. A nagyobb sebességnél való szlalomozásnál ugyan észlelhető némi imbolygás, de közel 30 évvel ezelőtt egy 5 méteres autónál ennyi bőven belefért. A fékekre ugyancsak nem lehet panaszunk, 100 kilométeres sebességről lassítva kb. 34 méteres a féktáv.

kepernyofoto_2023-04-24_11_49_10.png

Az E38-as volt az addig látott legbiztonságosabb BMW

Biztonságot tekintve az új 7-es elsőrangú volt. A vázszerkezet már önmagában kellő védelmet biztosít, ha pedig még ez sem lenne elég, ez volt az első autó a világon, amelyik már függöny-légzsákokkal is rendelhető volt.

nevtelen-2.png

Itt jelentek meg először a gázolajos konfigurációk

BMW-hez híven a motorválaszték is bőséges. Az alap sorhatosoktól egészen a V8-asokig és a V12-esekig terjed a felhozatal, illetve az volt ez első 7-es BMW, amely dízel konfigurációban is rendelhető volt. Sebességváltót illetően az 5 sebességes automata mindegyik modell esetében azonos volt. A legtöbb piacon az 5 sebességes kézi a 725tds, a 728-as, a 730-as és a 735-öshöz, a 6 sebességes kézi pedig csak a 740-eshez volt csak elérhető. Mellesleg, ez volt az utolsó 7-es BMW, amely elérhető volt manuális kivitelben.

photos_bmw_7-series_1998_2.jpg

A második szériás E38-as legjellegzetesebb ismertetőjegyei a felfrissült fényszórók

1998-ban ráncfelvarrást kapott a modell, amelynek során frissültek az elülső és hátsó lámpák, az alapfelszereltség részévé vált az elektronikus menetstabilizálás, valamint bemutatkozott a 740-es dízel, illetve a sportcsomaggal szerelt modell.

pictures_bmw_7-series_1998_8.jpg

Long-kivitel egy fokkal kevésbé arányos a megnyújtott tengelytáv miatt

Az alapkivitelen felül az E38-as többféle verzióban is rendelhető volt az életciklusa alatt. A iL jelülésű megnyújtott tengelytávú variánst talán nem kell bemutatnom. A plusz 14 centinek köszönhetően itt még bőségesebb a hátulsó lábtér, azzal együtt személy szerint a hosszabb hátsó ajtó miatt egy kicsit elveszni látom az arányokat.

kepernyofoto_2023-04-24_13_13_57.png

L7, ha a Long nem lett volna elég

Az L7-es jelölésű modell esetében egy teljes értékű limuzin minden kényelmét kínálja nekünk a modell. A 750-es alapjaira épülő limuzin esetében 25 centi széles a B-oszlop, ezzel alaposan megnövelve az amúgy sem éppen szűkös lábteret.

pictures_bmw_7_series_1999_1-2.jpg

A ráncfelvarrással együtt megjelent a sportcsomag is

A sportcsomaggal szerelt változat nagyobb felniket és feszesebb felfüggesztést kínált, valamint a módosított difinek köszönhetően valamivel dinamikusabb is.

kepernyofoto_2023-04-24_13_48_42.png

A Protection Line-kivitelt a veszélyesebb szituációkra tervezték

A Protection Line-kivitel páncélozott karosszériaelemeket, golyóálló üvegeket és defekttűrő gumikat kapott. Ezt a típust csak 2000 és 2001 között gyártották, valamint a megnyújtott tengelytávú 740-es és 750-es modellek alapjaira építették.

images_bmw_7-series_1998_3.jpg

Biztonságban a High Security-variáns jelentette a csúcsot

Ha pedig még ez sem volt elég, ott van még a High Security kivitel is, ami valahol félúton lehet egy luxusautó és egy tank között. Ez a modell az EN 1063-as szabványnak megfelelő biztonsági üvegeket kapott, valamint a páncélozott elemeknek, illetve a számtalan egyéb biztonsági berendezésnek köszönhetően 950 kilóval lett nehezebb, mint egy hagyományos 750-es Long.

kepernyofoto_2023-04-24_13_55_19.png

A tizenöt példányból álló 750hL-flotta

2000. májusában mindösszesen 15 példányban elkészült a hidrogénhajtású verzió is, amely a 750hL jelölést kapta és mind benzines, mind pedig hidrogénes üzemmódban is működtethető volt. Ez a típus egy 140 literes, duplafalú acéltartályt kapott a csomagtartójába, ahol -253 fokra lehűtve tárolta a hidrogént. Ennek köszönhetően az autó hatótávja 350 kilométerrel nőtt meg a benzinmotor által alapból biztosított távolsághoz képest.

kepernyofoto_2023-04-24_13_57_05.png

A '90-es években Aston Martin helyett BMW-vel járt a 007-es ügynök

Az E38-as popkulturálisan is egy meghatározó autó. A holnap markában című James Bond filmben is elég prominens szerepe volt, a Szállítót pedig azt hiszem, nem kell bemutatnom.

kepernyofoto_2023-02-24_11_41_31.png

Az E65-ös valóságos antitézise volt az E38-asnak

Nem csak a valaha gyártott egyik legszebb BMW, de egyben a sportos élményt kínáló luxusautó fogalmának tankönyvi megtestesítője is. Az utána érkező Bangle-hetes már egy drasztikusan más világot képviselt, és ha most eltekintünk a radikálisan új formavilágától és technikai újításaitól, ez a modell már kicsit olyan volt, mintha a saját pályáján akart volna rivalizálni az S-osztállyal, az Audi az A8-assal pedig ezt a helyzetet kihasználva vette át a BMW helyét a sportos luxus szegmensben a kétezres évek elején.

kepernyofoto_2022-07-09_14_54_24.png

BMW G70 - merénylet a jó ízlés ellen?

Napjainkban a hetedik generációban jár a 7-es BMW és ő már egy teljesen másik világ szülöttje. A formavilágán lehet vitatkozni, - azzal együtt szerintem a ronda az pont ilyen, de ez most más téma. Az viszont biztos, hogy ez a modell egy teljesen más beállítottságú fogyasztói rétegnek készült, mint egy 30 évvel ezelőtti BMW-k.

nevtelen-23.png

Egy ideje már a Távol-Kelet jelenti a BMW célpiacát

A ’90-es évek elegáns üzletemberének imidzse már a múlté, helyette az ázsiai piac tehetős rétege diktálja a trendeket. A legfrissebb adatok szerint 2022-ben Kínában kelt el a legtöbb BMW világszerte. Profitorientált nagyvállalatról lévén szó, a BMW is az ottani tehetős és erősen presztízs-központú fogyasztói kör elvárásaihoz fog alkalmazkodni az autók külsejét illetően.

kepernyofoto_2023-01-27_14_10_26.png

BMW i Vision Dee - a tervek szerint 2025-től lesz kapható

Mindezen felül pedig a BMW ma már egy kimondottan tech-fokuszú márka lett és a régi, "a vezetési igazi élménye" szlogenre épülő filozófia helyett pedig inkább a digitális vonalra helyeződik a hangsúly. Mivel az egész világ az okos-, illetve internetalapú eszközök felé halad, nyilván az autóipar is ebbe az irányba fog tendálni. Nekünk viszont, akik még a régi BMW-ken nőttünk fel, már csak a nosztalgia marad.

bmw_7-series_1994_images_1.jpg

Mindent összevetve, az E38-as viszont az egyik utolsó ékköve a BMW aranykorának és az egykori alapértékeinek. Formavilágot tekintve a valaha gyártott egyik legszebb BMW, de egyben a legszebb szedán is. Egyszerre tud elegáns, sportos, letisztult és tekintélyt parancsolni, hogy hivalkodnia kellene. Felszereltséget tekintve megvan benne minden, ami kell, de mégsem csap át a túlzó és öncélú technológiák garmadájába, amelyek nagy részének a gyakorlati értelemben vett hasznossága finoman szólva is kérdéses. Ugyan még nem ért el abba a stádiumba, amikor hozzáértő szemeken kívül bárki is utána fordulna az utcán, de nem adok neki tíz évet és ez is be fog következni. Ez a modell már most a BMW pályafutásának egyik legfényesebben tündöklő csillaga és ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre kultikusabb, ugyanis ilyen autó már nem lesz többé.

süti beállítások módosítása